Back to blog
September 26, 2024

Varför automatisk bokföring?

  • Name
    Gustav Molin
Varför automatisk bokföring?

Som företagare vet du att tid är pengar. Varje timme du spenderar på administrativa uppgifter är tid du inte kan lägga på att utveckla din verksamhet, skaffa nya kunder, eller förfina din produkt. Att manuellt samla in underlag och hantera bokföringen är inte bara tidskrävande, utan också riskfyllt – mänskliga misstag kan leda till felaktiga siffror och i värsta fall kostsamma problem längre fram.

Här är några konkreta sätt automatisering med Scandic Books sparar både tid och energi, och hur det kan frigöra resurser för viktigare delar av ditt företag.

Automatisk inhämtning av underlag

Traditionellt innebär bokföring att manuellt samla in kvitton, fakturor och andra ekonomiska dokument. För företag som hanterar stora volymer försäljning eller har många leverantörer, kan detta vara en daglig kamp. Scandic Books erbjuder en lösning där dessa dokument automatiskt samlas in och organiseras, redo för bokföring. Med funktioner som automatisk synkronisering med dina betalnings- och försäljningssystem slipper du det manuella arbetet helt.

En studie från Sage visade att små och medelstora företag kan spendera upp till 120 dagar om året på finansiella uppgifter, inklusive att samla in och bearbeta bokföringsunderlag. Genom att automatisera denna process med Scandic Books, kan företag minska detta drastiskt – upp till 80 % mindre tid på administration enligt beräkningar från automatiseringsexperter.

Snabb och exakt bokföring

När underlag automatiskt hämtas in och kategoriseras med rätta bokföringskoder minskar inte bara den tid som läggs på bokföring, utan också risken för fel. System som Scandic Books kan koppla ihop försäljningsdata med bokföringssystem som Fortnox, så att varje transaktion registreras direkt utan manuell inblandning. Detta minskar behovet av att dubbelkontrollera siffror och korrigera fel, vilket annars är en stor tidstjuv.

En rapport från McKinsey visar att företag som implementerar automatiserade lösningar för ekonomihantering kan spara upp till 50 % av den tid som annars läggs på repetitiva uppgifter som transaktionsinmatning och avstämningar.

Förenklat samarbete med revisorer och bokföringsbyråer

En annan fördel med automatisering är det smidiga samarbetet mellan företagare och deras revisorer eller bokföringskonsulter. Eftersom alla data är digitalt tillgängliga och korrekt registrerade, kan revisorer och andra finansiella experter enkelt få tillgång till bokföringsdata i realtid. Detta minimerar antalet fram och tillbaka-kommunikationer och snabbar upp rapporteringsprocesser.

Enligt en studie från Accenture kan företag som digitaliserar och automatiserar sin ekonomihantering minska sina totala bokföringskostnader med upp till 30 %, samtidigt som de frigör tid för både dem själva och deras konsulter.

Större kontroll och flexibilitet

En annan aspekt av automatisering är att företagaren får bättre insikt och kontroll över sina finanser i realtid. Genom att ha direkt tillgång till uppdaterade ekonomiska rapporter kan du fatta bättre affärsbeslut och anpassa din verksamhet snabbare. Istället för att vänta till kvartals- eller årsavstämningar kan du alltid ha tillgång till uppdaterade finansiella uppgifter, vilket ökar din flexibilitet och ger dig möjlighet att agera på korrekt data.

Slutsats

Genom att automatisera inhämtningen av underlag och bokföring med Scandic Books kan företagare inte bara spara enormt mycket tid, utan också minska stress och risker för mänskliga fel. Med automatiserad bokföring får du mer tid till att fokusera på det du gör bäst – att driva och utveckla ditt företag.

Vill du veta mer om hur Scandic Books kan hjälpa dig? Kontakta oss idag på info@scandicsource.com eller kom igång direkt på vår hemsida.

We respect your privacy.

TLDR: We use cookies for language selection, theme, and analytics. Learn more.