Back to blog
October 7, 2024

One Stop Shop (OSS): Komplett Guide för Enkel Momsadministration för E-handel i EU

  • Name
    Gustav Molin

One Stop Shop

I en värld där gränser mellan länder suddas ut alltmer tack vare e-handel är det viktigt att ha en smidig och enkel process för att hantera skatter och moms inom EU. En av lösningarna som blivit populära för företag som handlar över gränserna är One Stop Shop, ofta förkortat som OSS. Men vad är egentligen One Stop Shop, vem är det för, och varför borde vissa företag använda det? I denna blogg utforskar vi dessa frågor och belyser varför One Stop Shop kan vara en smart strategi för din verksamhet.

Vad är One Stop Shop?

One Stop Shop, eller OSS, är ett EU-system för momsregistrering som gör det möjligt för företag att enkelt hantera sin moms på försäljning till konsumenter i olika EU-länder. Istället för att behöva registrera sig för moms i varje enskilt medlemsland där man säljer sina produkter eller tjänster, kan företag nu hantera allt genom en enda portal.

Systemet infördes den 1 juli 2021 som en vidareutveckling av det tidigare Mini One Stop Shop (MOSS), och syftet var att förenkla momsadministrationen för företag som säljer varor och tjänster över gränserna till privatpersoner. Genom One Stop Shop kan företag rapportera och betala all moms via en central portal, vilket minskar byråkratin och förenklar efterlevnaden.

Vem är One Stop Shop För?

One Stop Shop riktar sig till företag som bedriver gränsöverskridande försäljning till konsumenter (B2C) inom EU. Detta inkluderar både fysiska varor och vissa typer av tjänster. OSS är särskilt relevant för:

  1. E-handelsföretag – Företag som säljer fysiska produkter till kunder i andra EU-länder.

  2. Digitala tjänster – Leverantörer av elektroniska tjänster, exempelvis streaming eller nedladdning av mjukvara.

  3. Distansförsäljning – Om ditt företag säljer varor till andra EU-länder och omsättningen överskrider EU

    tröskelvärde för distansförsäljning (€10 000 per år), blir One Stop Shop en praktisk lösning.

För små företag som bara säljer till sitt hemland är One Stop Shop kanske inte nödvändigt. Men för företag med ambitioner att växa internationellt, är OSS en viktig pusselbit i att hantera momsen smidigt och korrekt.

Hur Fungerar One Stop Shop?

One Stop Shop gör det möjligt för företag att registrera sig i en portal i sitt hemland, och sedan rapportera och betala moms på all distansförsäljning inom EU genom den portalen. Företaget behöver inte längre ha separata momsregistreringar i varje EU-land det säljer till.

Processen kan delas upp i några enkla steg:

  1. Registrering – Företaget registrerar sig för One Stop Shop i sitt hemland.

  2. Rapportering – Momsrapportering görs kvartalsvis, där all relevant försäljning inom EU rapporteras.

  3. Betalning – Moms betalas via en central betalning som sedan fördelas till de olika länderna där försäljning har skett.

Den stora fördelen är att systemet täcker alla EU-länder, vilket gör att administrationen minskar avsevärt jämfört med att hantera momsregistrering i varje enskilt land.

Varför Använda One Stop Shop?

Det finns flera fördelar med att använda One Stop Shop för ditt företag. Nedan har vi listat de främsta anledningarna till varför OSS kan vara ett bra val:

1. Enkel Momsadministration

Att behöva hantera momsregistrering i flera olika länder kan vara både tidskrävande och kostsamt. One Stop Shop erbjuder en enkel och smidig lösning genom att ge dig en centraliserad plats för all rapportering och betalning. Detta betyder mindre pappersarbete, färre administrativa kostnader och minskad risk för fel.

2. Ökad Konkurrenskraft

Genom att använda One Stop Shop kan företag fokusera på att växa och ta sig in på nya marknader utan att behöva oroa sig för byråkratiska hinder kopplade till momsen. Detta innebär att du kan expandera din verksamhet och bli mer konkurrenskraftig på den internationella marknaden.

3. Smidigare Efterlevnad av Regler

EU

regler kring moms kan vara komplicerade, särskilt när det gäller gränsöverskridande försäljning. One Stop Shop hjälper företag att på ett smidigt sätt säkerställa att de följer reglerna i varje land de säljer till. Genom att använda OSS slipper du risken att missa viktiga deadlines eller att göra felaktiga beräkningar, vilket kan leda till dyra böter.

4. Minskad Risk för Felskattning

Genom en central rapporteringspunkt minskar också risken att göra felaktiga skattningar. Eftersom olika EU-länder har olika momssatser och regler kan det vara en utmaning att hålla allt korrekt. Med One Stop Shop får du ett enhetligt system som hjälper dig att hålla koll på olika momssatser, vilket minskar risken för att skatta fel.

One Stop Shop och Shopify

Med några enkla steg kan du registrera din Shopify butik för One Stop Shop. Börja med att gå in på dina Inställningar, sedan klickar du på Skatter och tullavgifter. Därefter väljer du Europeiska Unionen och uppdaterar din momsregistrering till One Stop Shop och följer instruktionerna.

Fördelar Jämfört med Alternativet

Utan One Stop Shop skulle företag vara tvungna att registrera sig för moms i varje enskilt EU-land där de har försäljning över en viss nivå. Denna process kan bli mycket komplex eftersom varje land har sina egna regler och administrativa system. Att använda OSS innebär en avsevärd förenkling i denna process och sparar mycket tid och resurser för företaget.

Steg för att Komma Igång med One Stop Shop

Att börja använda One Stop Shop är relativt enkelt:

  1. Registrera Dig för OSS – Gå till Skatteverkets hemsida eller motsvarande myndighet i ditt land och registrera ditt företag för OSS.

  2. Ange Försäljning – När du börjar använda OSS, rapportera all försäljning till privatpersoner inom EU via portalen.

  3. Betala Momsen – Moms betalas kvartalsvis via OSS, och sedan distribueras pengarna till respektive land där försäljning skett.

Utmaningar med One Stop Shop

Trots sina många fördelar har One Stop Shop även några potentiella utmaningar. Bland annat kräver systemet en noggrann hantering av försäljningsdata för att säkerställa att rätt moms rapporteras till rätt land. Om företag inte har ordentliga bokföringssystem kan det bli en utmaning att hålla ordning på alla försäljningar och momsbelopp.

Vidare kan företag behöva lägga ner extra tid i början för att lära sig hur systemet fungerar och anpassa sina interna processer. Men när väl dessa system är på plats kan fördelarna i form av sparad tid och förenklad administration överväga den initiala insatsen.

Slutsats: Är One Stop Shop Rätt För Ditt Företag?

One Stop Shop är en värdefull lösning för alla företag som vill sälja till konsumenter över hela EU utan att behöva trassla in sig i olika nationella momsregistreringar. Genom att centralisera och förenkla momsrapporteringen kan du fokusera mer på att växa din verksamhet och ta dig an nya marknader. För företag som redan har, eller vill ha, en internationell kundbas är One Stop Shop ett kraftfullt verktyg för att göra momsadministrationen mindre komplicerad och mer kostnadseffektiv.

Att använda One Stop Shop innebär en minskad byråkrati, lägre administrativa kostnader, och ökad säkerhet att man följer EU

momsregler. Detta gör det till ett självklart val för e-handelsföretag och andra företag som riktar sig till konsumenter över gränserna.

Så om du planerar att expandera din verksamhet till fler EU-länder, är One Stop Shop definitivt en lösning värd att överväga – och ett smart steg mot en enklare och mer effektiv momsadministration.

We respect your privacy.

TLDR: We use cookies for language selection, theme, and analytics. Learn more.