Volver al blog
October 4, 2024

Kontantmetoden eller Fakturametoden?

  • Nombre
    Gustav Molin

Kontantmetoden eller Fakturametoden?

Vilken Bokföringsmetod är Rätt för Ditt Företag?

Bokföring är en avgörande del av att driva ett företag, men många företagare undrar vilken metod de ska använda – kontantmetoden eller fakturametoden. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar och vilken som är rätt för dig beror på ditt företags storlek och behov. I detta blogginlägg går vi igenom skillnaderna mellan kontantmetoden och fakturametoden för att hjälpa dig att avgöra vilken metod som passar bäst.

Vad är Kontantmetoden?

Kontantmetoden, ibland kallad bokslutsmetoden, är ett enklare sätt att hantera bokföringen i ditt företag. Här bokförs affärshändelser först när pengar faktiskt rör sig – när du får en inbetalning från en kund eller när du betalar en faktura. Det innebär att du bokför inkomster och utgifter vid det tillfälle när pengarna byter händer, vilket gör det enklare att ha en aktuell bild av ditt kassaflöde.

Kontantmetoden används ofta av mindre företag eftersom den kräver mindre administration. Istället för att hålla koll på varje faktura vid utfärdandet, bokför du helt enkelt när pengarna faktiskt kommer in eller går ut från företaget. Detta gör kontantmetoden till en bra utgångspunkt för de företag som precis har startat sin verksamhet.

Vad är Fakturametoden?

Fakturametoden, å andra sidan, innebär att alla transaktioner bokförs i två steg: när en faktura skapas och när betalningen sker. Försäljning och inköp bokförs alltså både när fakturor skickas eller mottas, och igen när betalningen görs. Detta ger en mer detaljerad överblick av företagets ekonomi eftersom både fordringar och skulder bokförs löpande.

Fakturametoden används ofta av medelstora till större företag, eller av verksamheter som har många transaktioner. Fakturametoden gör det möjligt att tydligt se vad som är på väg in och vad som ska betalas, vilket ger en bra översikt över kassaflöde och ekonomisk hälsa.

Skillnaderna mellan Kontantmetoden och Fakturametoden

1. Tidpunkt för Bokföring

En av de största skillnaderna mellan kontantmetoden och fakturametoden är tidpunkten för bokföring. Med kontantmetoden bokförs en transaktion när betalningen sker – när pengarna rör sig. Detta innebär att både inkomster och utgifter bokförs vid betalningstillfället. Fakturametoden, däremot, innebär att bokföringen sker i två steg: först när en faktura skickas eller tas emot och sedan när betalningen sker.

För små företag med enklare transaktionsflöden innebär kontantmetoden att bokföringen blir enklare och att kassaflödet hanteras utan överdriven administration. Med fakturametoden får du dock en mer noggrann överblick över företagets ekonomiska situation eftersom du kan se både obetalda fordringar och skulder.

2. Överblick och Kontroll

Kontantmetoden ger en snabb och enkel bild av företagets kassaflöde, eftersom det enbart visar de faktiska betalningar som har genomförts. Detta gör det enklare att se hur mycket pengar som är tillgängliga i kassan vid ett visst tillfälle.

Fakturametoden, däremot, ger en mer omfattande översikt över företagets fordringar och skulder. Genom att bokföra varje faktura när den utfärdas eller mottas kan företag ha koll på framtida betalningar och inkomster. Detta är särskilt användbart för företag som hanterar stora kundfordringar eller har ett större antal leverantörsskulder, då de får en bra förståelse för framtida kassaflöde.

3. Administrativ Belastning

Kontantmetoden kräver mindre administrativt arbete eftersom bokföringen sker först när pengarna faktiskt betalas eller tas emot. Detta är en av anledningarna till att kontantmetoden är populär bland mindre företag. Det är enkelt att hantera och risken för att glömma bort en obetald faktura är minimal, eftersom ingenting behöver bokföras innan betalningen har skett.

Fakturametoden innebär däremot att varje transaktion bokförs två gånger: när en faktura utfärdas och när betalningen genomförs. Detta innebär en större administrativ insats, men samtidigt ger det en mer fullständig och detaljerad överblick över företagets ekonomi. Det är därför fakturametoden ofta rekommeras till företag med mer komplex ekonomi, eller där det är viktigt att ha koll på utestående fakturor, både när det gäller kunder och leverantörer.

4. Lämplighet för Olika Typer av Företag

Kontantmetoden är generellt sett bäst för små företag och för nystartade verksamheter med ett begränsat antal transaktioner. Eftersom det är enklare att hantera och kräver mindre bokföringsarbete, passar kontantmetoden perfekt för verksamheter som inte vill lägga mycket tid på administration.

Fakturametoden passar däremot bättre för företag som har större volymer eller vill ha mer kontroll över sin ekonomi. Företag som har många fakturor, både utgående och inkommande, behöver ofta se till att dessa registreras och följs upp löpande. Fakturametoden ger bättre koll på vad som är på väg in och vad som behöver betalas, vilket är avgörande för företag med stora utestående kundfordringar eller betydande leverantörsskulder.

Fördelar och Nackdelar med Kontantmetoden

Fördelar med Kontantmetoden:

  • Enkelhet: Kontantmetoden är enkel och kräver mindre administration. Du behöver bara bokföra när betalningar görs, vilket minskar risken för misstag och sparar tid.

  • Snabb Kassaflödesöversikt: Eftersom du bara ser faktiska betalningar, får du direkt en klar bild av hur mycket pengar du har i företaget.

Nackdelar med Kontantmetoden:

  • Mindre Detaljerad Överblick: Eftersom kontantmetoden inte bokför fakturor när de utfärdas, kan det vara svårt att få en fullständig bild av företagets ekonomiska situation. Obetalda fakturor syns inte förrän pengarna faktiskt är mottagna.

  • Ej Lämplig för Större Företag: För företag med större volymer eller komplexare ekonomi kan kontantmetoden leda till bristande kontroll, särskilt över fordringar och skulder.

Fördelar och Nackdelar med Fakturametoden

Fördelar med Fakturametoden:

  • Fullständig Kontroll över Ekonomin: Fakturametoden gör det möjligt att hålla koll på fordringar och skulder, vilket ger en mer heltäckande bild av företagets ekonomiska ställning.

  • Framtida Planering: Genom att bokföra fakturor när de utfärdas eller mottas, kan företag bättre planera sitt kassaflöde och vara medvetna om kommande betalningar.

Nackdelar med Fakturametoden:

  • Mer Administration: Fakturametoden innebär att varje faktura bokförs både vid skapandet och vid betalningen, vilket leder till mer bokföringsarbete.

  • Mer Komplext för Småföretagare: För mindre företag eller verksamheter utan stor bokföringskompetens kan fakturametoden kännas överväldigande.

Vilken Metod Bör Du Välja?

Valet mellan kontantmetoden och fakturametoden beror i hög grad på ditt företags storlek, typ av verksamhet och hur mycket tid du vill lägga på bokföring. Om du har en liten verksamhet och vill ha en enklare metod med mindre administration är kontantmetoden ett bra val. Den ger dig en snabb överblick över ditt kassaflöde och minimerar pappersarbetet.

Om ditt företag däremot växer och du behöver ha bättre koll på alla fordringar och skulder, eller om du har många transaktioner, är fakturametoden det bättre valet. Med fakturametoden kan du hålla koll på utestående betalningar och ha bättre överblick över framtida kassaflöde, vilket är avgörande för större företag.

Kontantmetoden och Fakturametoden – Sammanfattning

Både kontantmetoden och fakturametoden har sina unika fördelar och passar olika typer av företag. Kontantmetoden är idealisk för småföretag som vill minimera administrativt arbete och enkelt följa kassaflödet. Fakturametoden är däremot mer detaljerad och passar bättre för företag med större volymer och behov av att ha noggrann koll på fordringar och skulder.

Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att den speglar ditt företags behov och hjälper dig att fatta välgrundade ekonomiska beslut. Om du känner att bokföringen tar för mycket tid och energi, kan automatiserade bokföringsverktyg som Scandic Books vara lösningen för att göra din bokföring både enklare och mer effektiv – oavsett om du använder kontantmetoden eller fakturametoden.

Vill ni prova Scandic Books kan ni göra det utan kostnad i 7 dagar. Prova, är här för att underlätta bokföringen i ditt företag! Kolla in våra priser här: https://scandicbooks.com/pricing

Respetamos tu privacidad.

TLDR: Usamos cookies para la selección de idioma, tema y analíticas. Ver más.