Volver al blog
October 2, 2024

Exempel på Bokföring: Hur Det Ser ut i Praktiken

  • Nombre
    Gustav Molin

Exempel på bokföring

Bokföring kan ofta kännas som en komplicerad uppgift, särskilt för företagare som redan jonglerar många andra ansvarsområden. I det här inlägget ska vi följa Johan, som driver en e-handelsbutik, och visa hur han hanterar sin bokföring. Genom detta exempel på bokföring vill vi göra processen lättförståelig och ge dig en inblick i hur en e-handlare kan hålla koll på sina inkomster och utgifter. Och vill du slippa bokföringsstressen helt och hållet? Då kan Scandic Books vara något för dig!

Johan och Hans E-handelsbutik – Ett Exempel på Bokföring i Verkligheten

Johan driver en e-handelsbutik som säljer träningskläder online. Han brinner för att erbjuda högkvalitativa produkter till sina kunder, men när det gäller bokföring känner han sig ofta överväldigad. För att hantera sin ekonomi använder Johan ett bokföringsprogram och försöker bokföra sina transaktioner regelbundet. Låt oss ta en titt på hur en vanlig vecka ser ut för Johan och hur han gör för att hålla koll på sin bokföring.

Måndag: Leverantörsfakturor och Inköp av Varor

På måndag får Johan en faktura från sin leverantör för nya träningskläder som han beställt till lagret. Fakturan ligger på 15 000 kronor. Johan registrerar detta som en utgift i sitt bokföringsprogram, eftersom det är viktigt att hålla koll på sina inköp för att ha en korrekt bild av sina lagerkostnader. Detta är ett tydligt exempel på hur bokföring hjälper e-handlare att ha kontroll på sin ekonomi.

Så här bokför Johan inköpet:

  • Datum: 4

    september

  • Konto: Inköp av varor (lager)

  • Belopp: 15 000 kr (Debet)

  • Leverantörsskuld: 15 000 kr (Kredit)

Att hålla koll på inköpen är en viktig del av Johans bokföring, eftersom det ger honom en bra bild av hur mycket lager han har och vilka kostnader som är förknippade med att driva butiken. Men vill Johan slippa denna typ av manuella inmatningar och ha mer tid för marknadsföring och produktutveckling? Då skulle Scandic Books kunna hjälpa honom genom att automatisera hela processen och göra hans bokföring enklare.

Onsdag: Försäljning och Kvitton

Onsdag är en bra försäljningsdag för Johan. Han har haft en kampanj på sina populära träningsbyxor, och under dagen har han sålt för totalt 25 000 kronor. Johan måste bokföra dessa intäkter för att kunna se hur försäljningen påverkar hans ekonomi.

Han registrerar sin försäljning enligt följande:

  • Datum: 6

    september

  • Konto: Försäljning av varor

  • Belopp: 25 000 kr (Kredit)

  • Bankkonto: 25 000 kr (Debet)

För en e-handlare som Johan innebär detta att han regelbundet måste bokföra varje försäljning, vilket kan bli ganska tidskrävande. Att hålla koll på varje dags intäkter är en viktig del av att ha en klar bild av verksamhetens hälsa. Men om Johan vill spara tid och undvika manuella misstag, skulle Scandic Books kunna automatisera denna bokföring så att han alltid har full kontroll utan att behöva lägga tid på varje transaktion.

Detta exempel på bokföring visar hur viktigt det är att ha koll på inkomster och försäljning, särskilt när kampanjer påverkar försäljningsvolymerna.

Fredag: Betalning av Annonsering

På fredagen betalar Johan för sin senaste digitala annonseringskampanj. Annonskostnaden ligger på 3 000 kronor, och detta behöver också bokföras som en utgift.

I bokföringen registrerar Johan det så här:

  • Datum: 8

    september

  • Konto: Reklam och marknadsföring

  • Belopp: 3 000 kr (Debet)

  • Bankkonto: 3 000 kr (Kredit)

Genom att bokföra sina marknadsföringskostnader kan Johan se exakt hur mycket han spenderar på att driva trafik till sin webbshop. Det hjälper honom att mäta kostnadseffektiviteten av sina kampanjer. Men att registrera varje utgift manuellt är inte alltid optimalt för någon som vill fokusera på sin kärnverksamhet. Här kan Scandic Books vara ett perfekt stöd genom att automatisera bokföringen av alla typer av utgifter, direkt kopplat till bankkontot.

Söndag: Veckosammanställning och Slutsatser

På söndagen gör Johan en sammanställning av hela veckans försäljning och utgifter. Han går igenom alla sina transaktioner för att säkerställa att inget har missats. Detta ger honom en tydlig överblick över hur det går för butiken och om han är på rätt väg för att nå sina mål. Det är ett bra exempel på hur regelbunden bokföring kan hjälpa en e-handlare att alltid ha koll.

Genom att göra denna veckosammanställning kan Johan se att han haft en nettovinst efter kostnaderna på 7 000 kronor. Han känner sig nöjd, men han önskar att det kunde vara lite enklare att hantera all bokföring manuellt. Faktum är att om Johan använde en tjänst som Scandic Books, skulle veckosammanställningen ske automatiskt och all hans tid kunde istället ägnas åt strategiska beslut och verksamhetens tillväxt.

Bokföring Behöver Inte Vara Krångligt

Vill du automatisera din bokföringsprocess för din e-handel? Scandic Books hjälper dig samla in alla underlag från din Shopify butik och även från dina annonser på facebook och instagram. En komplett lösning som samlar all denna information på ett ställe. Vill ju jämföra intäkter med annonskostnader? gör det enkelt via Scandic Books.

Testa Scandic Books i 7 dagar och glöm onödigt administrativt arbete! https://scandicbooks.com/pricing

Respetamos tu privacidad.

TLDR: Usamos cookies para la selección de idioma, tema y analíticas. Ver más.